Φως στην εξελικτική διαδικασία των πουλιών από το απολίθωμα του «χνουδωτού αρπακτικού»

 

Ο fuzzy raptor βρίσκεται στα χέρια των ειδικών

 

Λονδίνο

Νέα στοιχεία που ενισχύουν τη θεωρία ότι τα πουλιά προέρχονται από τους δεινόσαυρους έρχονται στο φως με την ανακάλυψη του απολιθώματος του «χνουδωτού αρπακτικού». Πρόκειται για έναν φτερωτό σαρκοφάγο δεινόσαυρο, που ανακαλύφθηκε στην Κίνα και αποτελεί το σημαντικότερο εύρημα στην παλαιοντολογία.

Mέχρι σήμερα η θεωρία για την εξέλιξη των πουλιών στηρίζονταν στην ανακάλυψη του απολιθώματος του αρχαιοπτέρυγος, ενός πουλιού με ράμφος και δόντια που έζησε πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια.

Το συγκεκριμένο απολίθωμα είχε εντοπιστεί το 1861 στην Κίνα, λίγο μετά την έκδοση της Καταγωγής των Ειδών του Δαρβίνου και φάνηκε να επιβεβαιώνει τη θεωρία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μόλις επτά απολιθώματα αρχαιοπτέρυγος και η αξία τους είναι τόσο μεγάλη που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κίνας προτιμά την έκθεση πανομοιότυπου του δείγματος.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, η Δρ Αντζελα Μίλνερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, σημειώνει: «Αν ο αρχαιοπτέρυξ είχε φτερά, τότε υπήρχε ομάδα ζώων από την οποία προέρχεται και τα οποία πρέπει να είχαν κάποιου είδους φτερά.»

Η ίδια διατυπώνει την άποψη ότι τα φτερά εμφανίστηκαν πολύ πριν τον αρχαιοπτέρυξ, ίσως πριν από 180 εκατομμύρια χρόνια, σε ένα είδος δεινόσαυρων με το όνομα coelurosaurus, όπου άνηκε και ο tyrannosaurus Rex.

Μαζί με τον fuzzy raptor ανακαλύφθηκαν και άλλα 12 είδη στην ίδια περιοχή της Κίνας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πλάσματα αυτά εγκλωβίστηκαν εκεί από έκρηξη ηφαιστείου. «Τα σώματά τους διατηρούνται τόσο καλά, σχεδόν όσο και τα σώματα των ανθρώπων που ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία» ανέφερε η Δρ Μίλνερ.

Οι κινεζικές Αρχές συμφώνησαν για πρώτη φορά να επιτρέψουν την έκθεση ορισμένων απολιθωμάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Η έκθεση ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2003.

 

In.gr