Φοιτητικό άσυλο

 

Βεβαίως είμαστε υπέρ της ύπαρξης φοιτητικού ασύλου και κυρίως για τις ιδέες και σκοπούς που πραγματικά πρέπει να εξυπηρετεί. Αποτελεί για μας βασική προϋπόθεση η ομαλή και συνεχής λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου, της απρόσκοπτης λειτουργίας των ακαδημαϊκών και φοιτητικών συλλόγων και οργάνων συνδιοίκησης. Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η ελευθερία έκφρασης μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου πρέπει να διασφαλίζονται και να περιφρουρούνται πρωτίστως από τα ίδια τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Διαπιστώνουμε όμως ως φοιτητική παράταξη που ζει μέσα στο Πανεπιστήμιο, ότι ορισμένες φορές η έννοια και η ουσία του Πανεπιστημιακού ασύλου αυτοαναιρούνται και καταπατούνται όταν μέσα σε Πανεπιστημιακούς χώρους συμβαίνουν εγκληματικές ενέργειες, όπως αυτές της καταστροφής της Πανεπιστημιακής περιουσίας, των ξυλοδαρμών φοιτητών, της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, με αποκορύφωμα τη δολοφονία συνανθρώπων μας -όπως πρόσφατα- στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Είναι γεγονός ότι τέτοια θλιβερά και ανησυχητικά γεγονότα συμβαίνουν στην πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε όλη την Ελλάδα.

 

Σήμερα, το υπάρχον καθεστώς κάτω από το οποίο προβλέπεται η λειτουργία του Πανεπιστημιακού ασύλου, η διατήρησή του ή οι τρόποι προσωρινής άρσης του, είναι ουσιαστικά ανενεργό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χώρος του Πανεπιστημίου να χρησιμοποιείται από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία και να γίνεται πεδίο παρανόμων πράξεων.

 

Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και για αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο διατήρησης του Πανεπιστημιακού ασύλου, να εκσυγχρονισθούν οι κανόνες που το διέπουν, με μόνο γνώμονα την ουσιαστική ύπαρξη Πανεπιστημιακού ασύλου για τους φοιτητές και τους Πανεπιστημιακούς.

 

Η διαφύλαξη του Πανεπιστημιακού χώρου, επαναλαμβάνουμε ότι είναι πρωτίστως υπόθεση των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, για αυτό και προτείνουμε:

 

1.     Εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του Πανεπιστημιακού ασύλου και προσαρμογή του στις σημερινές ανάγκες και δεδομένα,

 

2.     Ουσιαστική και όχι τυπική ενεργοποίηση της λειτουργίας της επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου.

 

3.     Ανάληψη πρωτοβουλίας από τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, πρυτανικές αρχές, διδακτικό προσωπικό, φοιτητές κ.λ.π, εξεύρεσης τρόπων φύλαξης της Πανεπιστημιακής περιουσίας και της ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, από εγκληματικά και ξένα προς το Πανεπιστήμιο στοιχεία.

 

Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις, που μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα τέτοιου είδους, όμως χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη στάση από το σύνολο των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας για να αντιμετωπισθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

 

 

 

BACK TO THE TOP BACK TO THE HOME PAGE