«Ιουράσια» ίχνη ζωής
Έξι αβγά δεινοσαύρου με υπολείμματα εμβρύων ανακαλύφθηκαν στην Παταγονία

 


Sygma/Corbis/Apeiron

Η γη της Παταγονίας έχει δώσει σημαντικά ίχνη στους παλαιοντολόγους (φωτ. αρχείου)

 

Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Μπουένος Αϊρες: Με το χαρακτηρισμό «εύρημα - βόμβα» υποδέχτηκαν οι παλαιοντολόγοι την ανακάλυψη υπολειμμάτων δέρματος από έμβρυο δεινοσαύρου (τιτανόσαυρου, για την ακρίβεια) μέσα σε έξι απολιθωμένα αβγά στην έρημο της Παταγονίας, στην Αργεντινή.

Πρόκειται, μεταδίδει το Reuters, για τα πρώτα απολιθωμένα αβγά σαυρόποδου (μιας ευρείας κατηγορίας δεινοσαύρων, που περιλαμβάνει τους τιτανόσαυρους) που ανακαλύπτονται. «Εάν η ανακάλυψη και μόνο είναι σπάνια, η εύρεση δέρματος είναι μία βόμβα -είναι η πρώτη φορά που εμβρυονικό δέρμα διατηρείται μέσα σε ένα απολίθωμα» δήλωσε ο παλαιοντολόγος Ροντόλφο Κορία.

Ο τελευταίος, μαζί με τους συναδέλφους του Λουίς Τσιάπε και Λεονάρντο Σαλγάδο, ανακάλυψε τα αβγά το 1997. Έπειτα από τετραετή μελέτη, ετοιμάζονται τώρα να συντάξουν ένα άρθρο για την ανακάλυψή τους σε επιστημοκική επιθεώρηση.

Σε αυτό θα αναφέρουν, προφανώς, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τη ζωή και τις συνήθειες των τιτανοσαύρων, ενός φυτοφάγου είδους δεινόσαυρου με μικρό κεφάλι, μακρύ λαιμό και βαρύ σώμα που, πριν από 80 εκατ. χρόνια, σηκωνόταν στα δύο του πόδια για να κόψει φύλλα από ψηλά δένδρα.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μελέτη υποδεικνύουν πως οι τιτανόσαυροι γεννούσαν (όπως όλα τα ερπετά) αβγά, τα οποία εναπόθεταν σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία. «Ο τόπος των ευρημάτων εκτείνεται σε μία περιοχή άνω των 20χλμ. και είναι απίθανο να ανήκουν σε μία μόνο μητέρα» πιστεύει ο Κορία.

«Αυτό σημαίνει -συνεχίζει- ότι πολλές μητέρες συγκεντρώνονταν στο ίδιο μέρος την ίδια ώρα, και αποδεικνύει ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιτήδευσης στις αναπαραγωγικές τους συνήθειες». Και καταλήγει με την ομολογία ότι «δεν γνωρίζαμε τίποτα για τα σαυρόποδα πριν από αυτή την ανακάλυψη»...

 

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ