Φοιτητικά δάνεια

 

·        Η σημερινή κατάσταση

 

Στη σημερινή εποχή, που η αξία της μόρφωσης είναι αναμφισβήτητη και η δωρεάν Παιδεία είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένη -αλλά ανεπαρκής- είναι απαράδεκτο να υπάρχουν νέοι οι οποίοι αδυνατούν να σπουδάσουν όπως θα ήθελαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η απαράδεκτη κατάσταση και η ανεπάρκεια των περισσοτέρων φοιτητικών Εστιών και Λεσχών, σε συνδυασμό με τα υψηλά ενοίκια και την γενικότερη ακρίβεια, καθιστούν το κόστος διαβίωσης υπέρογκο για τους περισσότερους φοιτητές, και ιδιαίτερα για εκείνους που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Ακόμη και συγγράμματα ή σημειώσεις για τα μαθήματα συχνά αγοράζονται από τους φοιτητές επιβαρύνοντάς τους έτσι ακόμα περισσότερο. .

 

·        Τι προτείνουμε

 

· Τα έξοδα του φοιτητή δεν μπορεί να καλύπτονται αποκλειστικά από τους γονείς του. Πρέπει να λαμβάνει και οικονομική ενίσχυση με την μορφή δανείων που θα εξοφλήσει ο φοιτητής σταδιακά μετά την αποφοίτησή του (άλλωστε, με τον Ν 2083 είχε δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα φοιτητικά δάνεια, αλλά παρέμενε ανενεργό).

 

· Το συνολικό ποσό εξαρτάται από την πόλη που σπουδάζει ο φοιτητής

(υψηλότερα έξοδα διαβίωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα) και από το αν αυτή αποτελεί και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του (επίσης και από την οικονομική του κατάσταση).

 

· Το δάνειο μπορεί να προέρχεται είτε από το κράτος είτε από Ιδιωτικό

Οργανισμό, Ίδρυμα ή Τράπεζα, που με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώνουν το κοινωνικό τους προφίλ και ουσιαστικά θα διαφημίζονται προσφέροντας όμως σημαντικό έργο. Η επιλογή είναι του φοιτητή.

 

· Η αποπληρωμή του δανείου αρχίζει ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση (ή την εγκατάλειψη) των σπουδών και με μικρό τόκο -τέτοιου ώστε να επιστραφεί τελικά, σε πραγματικές τιμές το ποσόν του δανείου. Η εξόφληση μπορεί να αναβληθεί αν το εισόδημα του οφειλέτη δεν ανέρχεται τουλάχιστον στο 85% του Μέσου Κατά Κεφαλήν Εισοδήματος

 

Τα παραπάνω ισχύουν και για τα Δάνεια που προέρχονται από τον Ιδιωτικό Τομέα

 

· Σκοπός του συστήματος Δανείων είναι, ταυτόχρονα με την άμεση επίλυση οικονομικών προβλημάτων του φοιτητή, να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι συμβάλλει και ο ίδιος στα έξοδα των σπουδών του. Εάν λοιπόν -είτε λόγω οικονομικής άνεσης, είτε επειδή προτιμά άλλους πόρους, πχ εργασία- το επιθυμεί, είναι λογικά να μπορεί να αποποιηθεί το Δάνειο.

 

· Παράλληλα, με τα Δάνεια μπορούν να χορηγηθούν κατόπιν αιτήσεως και να πληρούνται οι προϋποθέσεις:

 

1. δάνεια στήριξης : Για ορφανούς, παντρεμένους, άπορους φοιτητές, για

φοιτητές που έχουν ανήλικο παιδί στην επιμέλειά τους, φοιτητές που

προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς ή φοιτητές με ειδικές ανάγκες.

 

2. Υποτροφίες επίδοσης: όχι με τη μορφή δανείου, για φοιτητές με

εξαιρετικές επιδόσεις.

 

Και τα παραπάνω μπορούν να χορηγούνται τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα, με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια.

 

Το ύψος του ποσού που θα δίνεται με την μορφή Δάνειου ή Υποτροφίας,

εξαρτάται από πολλές άλλες προϋποθέσεις (Λειτουργία Ιδιωτικών και Δημοσίων ΑΕΙ, πληρωμή διδάκτρων, σύστημα χορήγησης συγγραμμάτων, λειτουργία Φοιτητικών Εστιών κλπ). Μακροπρόθεσμα σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου τα ΑΕΙ θα έχουν αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια και το κράτος θα έχει απαλλαγεί από ένα μέρος των σημερινών οικονομικών του υποχρεώσεων, θα είναι δυνατόν ο φοιτητής να λαμβάνει οικονομική ενίσχυση και με την μορφή

επιδομάτων, που θα καλύπτουν την υποχρέωση του κράτους να συμβάλλει οικονομικά στις σπουδές των νέων.