Μεταπτυχιακά

 

·        Η σημερινή κατάσταση

 

Τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να λειτουργούν τα τελευταία χρόνια. Σήμερα υπάρχουν τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών σε λίγες σχετικά Σχολές και όχι σπάνια, του κατώτερου δυνατού επιπέδου. Αποτέλεσμα η πλειοψηφία των φοιτητών που αποφασίζουν αν κάνουν μεταπτυχιακά να φεύγουν για το εξωτερικό.

 

·        Τι προτείνουμε

 

· Καταρχήν πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι η ανάπτυξη μεταπτυχιακών

τμημάτων σημαίνει τόσο καλύτερη επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση των νέων όσο και εξοικονόμηση του συναλλάγματος που ξοδεύεται κάθε χρόνο για αυτόν το σκοπό.

 

· Μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία μεταπτυχιακών

τμημάτων σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας που εκτός από τους Έλληνες θα προσελκύουν και ξένους φοιτητές -κυρίως από τις Βαλκανικές και τις Αφρικανικές χώρες- και πολύ σημαντικό για την ισχυροποίηση όχι μόνο της οικονομίας μας αλλά και της διεθνούς θέσης της χώρας μας.

 

· Τα προγράμματα σπουδών και η οργάνωση των ήδη υπαρχόντων αλλά και των μελλοντικών μεταπτυχιακών τμημάτων πρέπει να επανεξετάζονται διαρκώς έως να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Είναι σαφές ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές δίνουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα επαγγελματικής αποκατάστασης -συνεπώς το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να τις παρέχει σε όλους Δωρεάν- καθώς επίσης και ότι η σημερινή κατάσταση των προπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα δεν επιτρέπει στο κράτος να βάλει τα Μεταπτυχιακά σε απόλυτη προτεραιότητα. Συνεπώς είναι θεμιτό να υπάρχουν δίδακτρα, όπου χρειάζονται και είναι σίγουρα προτιμότερο να υπάρχουν Μεταπτυχιακά τμήματα με λογικά βέβαια -δίδακτρα από το να μην υπάρχουν καθόλου.