Διεθνής συνεργασία για την χαρτογράφηση των ρηγμάτων του Αιγαίου και του Μαρμαρά

 

Οι σεισμολόγοι των ευρενητικών κέντρων της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Τουρκίας κατά τη συνάντησή τους

 

Αθήνα

Επιστημονική συνεργασία για τη χαρτογράφηση των ρηγμάτων της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου επεξεργάζονται επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, σε συνάντηση που πραγματοποιούν από χθες, Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη.

Για την οριστικοποίηση του προγράμματος θα χρειαστεί διάστημα περίπου τριών μηνών, ενώ η υλοποίησή του θα αρχίσει μόλις εγκριθεί από τα αρμόδια υπουργεία της Ελλάδας και της Τουρκίας και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Όπως επισήμαναν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ελευθερία Παπαδημητρίου, και ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Μαρμαρά του τουρκικού ιδρύματος TUBITAK, Νατζί Γκιορούρ, το σχέδιο του προγράμματος θα οριστικοποιηθεί σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ Γκιορούρ διευκρίνισε ότι μετά την οριστικοποίησή του το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση και έκδοση άδειας στα αρμόδια υπουργεία της Τουρκίας και της Ελλάδας. Για την έκδοση της άδειας, συνέχισε ο κ Γκιορούρ, θα χρειαστεί διάστημα τριών μηνών, ενώ για να μπορέσει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα κονδύλια τα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 300.000 δολαρίων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε μία 30ετία αναμένεται σεισμός εντάσεως 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ο οποίος θα διεγείρει τον ευρύτερο χώρο.

Αναφερόμενη στο αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, η κ.Παπαδημητρίου επισήμανε ότι επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των σεισμών συνολικά και να χαρτογραφηθούν τα ρήγματα στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στο Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το ρήγμα που ξεκινά από τη Θάλασσα του Μαρμαρά και καταλήγει στο Βόρειο Αιγαίο κινείται από τα ανατολικά προς τα δυτικά κατά 2-2,5 εκατοστά το χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία «μετανάστευσης» των σεισμών προς τα δυτικά.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Αρτ Λέρνερ Λαμ, επισήμανε ότι το σύστημα ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας που εκτείνεται στο Αιγαίο είναι από τα μεγαλύτερα συστήματα ρηγμάτων οριζόντιας μετατόπισης σε όλο τον κόσμο που δίνουν επιφανειακούς ισχυρούς σεισμούς, ιδιαίτερα επικίνδυνους επειδή γίνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ο κ. Λαμ τόνισε ακόμη ότι η περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο μελέτης των ρηγμάτων οριζόντιας μετατόπισης, όπου η φύση κάνει από μόνη της πειράματα.

Φυσικό εργαστήριο έρευνας της σεισμικής δραστηριότητας χαρακτήρισε το σύστημα ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας και του Αιγαίου και ο Ιταλός διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, Ενρίκο Μπονάτι. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη σεισμική δραστηριότητα και την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, ο Ιταλός επιστήμονας τόνισε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της σεισμικής δραστηριότητας και του ηφαιστείου και ότι με βάση του σεισμούς γίνεται πρόγνωση των ηφαιστειακών εκρήξεων.

 

In.gr