Η δίποδη βάδιση εμφανίστηκε πριν από τους δεινόσαυρους, αποκαλύπτει απολίθωμα

 

 

 

Σχέδιο που δείχνει το Eudibamus cursoris να... καινοτομεί

 

 

 

Τορόντο

 Ένα απολίθωμα ερπετού που βάδιζε στα δύο του πόδια ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη Γερμανία και υποχρεώνει τους παλαιοντολόγους να αναθεωρήσουν την άποψη ότι τα πρώτα σπονδυλωτά με δίποδη βάδιση ήταν οι δεινόσαυροι. Το Eudibamus cursoris, όπως ονομάστηκε το ερπετό, έζησε τουλάχιστον 60 εκατομμύρια χρόνια πριν από τους δεινόσαυρους, χωρίς όμως να ανήκει σε προγονική τους ομάδα.

Το απολίθωμα, που ανακαλύφθηκε σε εξαιρετικά καλή κατάσταση σε ένα λατομείο στη Γερμανία από διεθνή ομάδα παλαιοντολόγων, ανήκει σε ένα πρωτόγονο ερπετό του Παλαιοζωικού Αιώνα, το οποίο έζησε πριν από 290 εκατομμύρια χρόνια.

 

Το σώμα του έχει μήκος 26,1 εκατοστά και η δομή των άκρων του είναι χαρακτηριστική της δίποδης βάδισης: τα άνω άκρα του είναι κοντά, ενώ τα κάτω άκρα είναι μεγάλα, για να αυξάνεται ο διασκελισμός. Η ουρά είναι μακριά, για να εξασφαλίζει ισορροπία κατά τη μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα πίσω, και λειτουργεί ως ένα είδος πηδαλίου. Η διάταξη των αρθρώσεων στο γοφό, το γόνατο και τον αστράγαλο είναι τέτοια ώστε, όταν το άκρο εκτείνεται, τα οστά σχηματίζουν μία ευθεία (όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο).

 

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στο περιοδικό Science, συμπεραίνουν ότι το Eudibamus βάδιζε και στα τέσσερα πόδια όταν κινούνταν αργά, προκειμένου όμως να αποφύγει τους εχθρούς του, ανασηκωνόταν σε όρθια στάση και έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα κινώντας τα πίσω πόδια του σαν εκκρεμές, όπως και οι δεινόσαυροι.

 

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Ράιζ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο δήλωσε σχετικά με το απολίθωμα: «Το εύρημα είναι συναρπαστικό, γιατί επιβεβαιώνει ότι η δίποδη βάδιση είναι μια "καινοτομία" που εμφανίστηκε σε πολλές ανεξάρτητες περιπτώσεις. Συνέβη σε μερικούς δεινόσαυρους και στους απογόνους τους, τα πουλιά, και στη συνέχεια εμφανίστηκε στα θηλαστικά. Η δίποδη βάδιση πρέπει, επομένως, να είναι μία καλή ιδέα από εξελικτική άποψη.»

 

Επιστήμη – Τεχνολογία