Σημαντικά ευρήματα αναδεικνύουν την προϊστορία του Σιδηροκάστρου Σερρών

 

Και όμως! Πριν από επτά εκατομμύρια χρόνια στις Σέρρες ζούσαν ελέφαντες

 

Θεσσαλονίκη

Καμηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι, ελέφαντες, αντιλόπες και γαζέλες ζούσαν στην περιοχή των Σερρών, όταν ήταν μία απέραντη σαβάνα. Αυτό δείχνουν τα απολιθωμένα τμήματα των σκελετών, ηλικίας 5-7 εκατομμυρίων χρόνων, που έφεραν στο φως οι ανασκαφικές εργασίες στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, που διενήργησε ομάδα του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τη λέκτορα δρ. Παλαιοντολογίας Ευαγγελία Τσουκαλά.
"Οι ανασκαφές που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα αποκάλυψαν πληθώρα απολιθωμάτων που ανήκουν σε μεγάλα και εντυπωσιακά θηλαστικά, όπως καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, μαστόδοντες (ελέφαντες), ιππάρια, αντιλόπες και γαζέλες, που έζησαν πριν από 5-7 εκατομμύρια χρόνια" επισημαίνει η κ. Τσουκαλά.

Οι ανασκαφές στο Σιδηρόκαστρο Σερρών άρχισαν πέρυσι, με αφορμή την ανακάλυψη απολιθωμένου οστού καμηλοπάρδαλης, και συνεχίστηκαν με στόχο τον εμπλουτισμό του υπό ίδρυση Παλαιοντολογικού Μουσείου Θερμοπηγής Σιδηροκάστρου.

"Τα ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή πριν από 5-7 εκατομμύρια χρόνια ήταν μία απέραντη σαβάνα με τροπικό κλίμα, όπου ζούσαν οι πρόγονοι των ζώων που ζουν σήμερα στην Αφρική. Στόχος των ανασκαφών μας, εκτός από τη συμβολή στην επιστημονική έρευνα, είναι η ίδρυση μουσείων, προκειμένου να γνωρίσουν οι ντόπιοι την προϊστορία τους" προσθέτει η κ. Τσουκαλά.

Η ομάδα του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ θα συνεχίσει το ανασκαφικό της έργο στο Καλαμωτό του Ζαγκλιβερίου, με αφορμή την εύρεση απολιθωμένου οστού ιπποπόταμου, ηλικίας δύο εκατομμυρίων χρόνων.

 

In.gr