Εναλλακτικές μορφές εξέτασης

 

·       Η σημερινή κατάσταση

 

Οι εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο δεν είναι, κατά κανόνα, παρά μια αντιγραφή - αλλά σε μια πιο "εύκολη" μορφή- του είδους εξετάσεων που δίνουν οι μαθητές στο σχολείο και στις Πανελλαδικές και όλοι, υποτίθεται ότι καταδικάζουν: απομνημόνευση, παπαγαλία, όπου είναι εύκολο και κανένα σκονάκι. Η επαφή του φοιτητή με το Πανεπιστήμιο δηλαδή είναι προαιρετική παρουσία του -και όχι και η συμμετοχή του- στις παραδόσεις και τρεις φορές το χρόνο εξετάσεις.

 

·       Τι προτείνουμε

 

Ο μοναδικός τρόπος στο σημερινό Πανεπιστήμιο για να βγει ο φοιτητής από τον παραπάνω κανόνα, είναι να έχει καλή θέληση και όρεξη να "πρωτοτυπήσει" ο καθηγητής. Πρέπει να θεσμοθετηθούν εναλλακτικές μορφές εξέτασης και βαθμολόγησης του φοιτητή που θα κάνουν ουσιαστικότερη την συμμετοχή στο μάθημα, βαθύτερη γνώση του και αντικειμενικότερη την αξιολόγηση του.

 

Αυτές μπορεί να είναι:

 

1.     Απαλλακτικές εργασίες μεγάλου εύρους τις οποίες στην συνέχεια ο φοιτητές θα παρουσιάζει ή εργασίες μικρότερης έκτασης που θα συνυπολογίζονται στο βαθμό.

 

2.     Δικαίωμα επιλογής του φοιτητή αν θα εξεταστεί κανονικά κατά την εξεταστική περίοδο ή νωρίτερα από αυτήν, προφορικά ώστε να έχει την δυνατότητα και να εξεταστεί στο συγκεκριμένο μάθημα και να αποσυμφόρηση την εξεταστική του.

 

3.     Όπου αυτό είναι δυνατόν η εξέταση να αντικαθίσταται -ή να συνυπολογίζεται σε αυτήν- και η πρακτική εφαρμογή και εξάσκηση.

 

4.     Δυνατότητα του φοιτητή -εάν έχει επιλέξει να παρακολουθεί τις παραδόσεις -αντί να εξεταστεί μια και έξω στην εξεταστική να δώσει μια σειρά από τεστ, εργασίες ή προφορικές εξετάσεις σε μικρότερη ύλη, ώστε και η επαφή με το μάθημα να είναι μεγαλύτερη και η βαθμολογία του αντικειμενικότερη, αφού ο διδάσκων θα έχει πλέον συνολική εικόνα.

 

5.     Μεγαλύτερη χρησιμοποίηση κατά τις εξετάσεις των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής ώστε να μην απαιτείται η αντιεπιστημονική απομνημόνευση πολλών σελίδων και να εξετάζεται μεγαλύτερο μέρος της ύλης.

 

6.     Τα θέματα των εξετάσεων -ανάλογα με το μάθημα φυσικά να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο πρακτικά και λιγότερο Θεωρητικά. Στα μη Θεωρητικά μαθήματα η θεωρία να υπολογίζεται το πολύ στο 40% του βαθμού και να επιτρέπεται οι φοιτητές να έχουν ανοικτά βιβλία ώστε να εξοικειωθούν με τις επιστημονικές αλλά και τις επαγγελματικές απαιτήσεις.

 

BACK TO THE TOP BACK TO THE HOME PAGE