Πανεπιστημιακά γραφεία ευρέσεως εργασίας

 

 

·       Η σημερινή κατάσταση

 

Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας και Γραφεία Σταδιοδρομίας λειτουργούν στα Πανεπιστήμια των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών χωρών όπως επίσης και σε όλα σχεδόν τα ΙΕΚ της Ελλάδας. Αντιθέτως, στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι ουσιαστικά άγνωστα. Θεωρητικά υπάρχουν Γραφεία Σταδιοδρομίας σε κάποια ΑΕΙ, στην πράξη όμως δεν παράγουν έργο.

 

·       Τι προτείνουμε

 

Ίδρυση και πλήρη θεσμική κατοχύρωση Πανεπιστημιακών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας και Σταδιοδρομίας που θα έχουν τον εξής ρόλο:

 

1.     Εξεύρεση εργασίας για πρωτοετείς κυρίως -αλλά και μεγαλυτέρων ετών, φοιτητές. Η εργασία αυτή και εφόσον μιλάμε κυρίως για πρωτοετείς φοιτητές, δεν είναι απαραίτητο να έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο των σπουδών. Μπορεί όμως να βρίσκεται στον Πανεπιστημιακό χώρο, ιδιαίτερα εκεί που το προσωπικό αποδεδειγμένα δεν επαρκεί (π.χ. βιβλιοθήκη, Γραμματείας Τομείς, Πανεπιστημιακές Λέσχες και Εστιατόρια, Γραφεία Καθηγητών). Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις το κριτήριο επιλογής πρέπει να είναι κυρίως η οικονομική τους κατάσταση.

 

2.     Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους όσοι φοιτητές το επιθυμούν να εργάζονται στον Ιδιωτικό ή στον Δημόσιο Τομέα σε θέσεις συναφείς με τις σπουδές τους. Το ωράριο θα είναι τέτοια που θα τους επιτρέπει την κανονική φοίτηση και ο μισθός ανάλογος -μικρότερος δηλαδή από τον κανονικό αλλά ικανοποιητικός αφού και το ωράριο θα είναι ελαστικό και η ίδια η δουλειά δεν θα έχει μόνο βιοποριστικό αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Τα κριτήρια επιλογής σε αυτή την περίπτωση θα είναι και η οικονομική κατάσταση των ενδιαφερομένων και οι βαθμολογικές τους επιδόσεις. (ΣΗΜ.: Εφόσον λειτουργεί Σύστημα Διδακτικών Μονάδων, η εργασία αυτή μπορεί να αποτιμάται και σε Δ.Μ.)

 

3.    Μετά την αποφοίτηση, το Γραφείο Σταδιοδρομίας θα συστήνει τους αποφοίτους σε εργοδότες του Ιδιωτικού ή του Δημόσιου Τομέα και για θέσεις ανάλογες με τα προσόντα τους. Έτσι, θα πάψουν οι απόφοιτοι των ΑΕΙ να βρίσκονται ουσιαστικά ξεκρέμαστοι. με ένα πτυχίο στα χέρια το οποίο συχνά δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν. (ΣΗΜ.: Ιδίως σε ένα σύστημα παράλληλης λειτουργίας Δημοσίων και Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής Πανεπιστημίου θα είναι σε ποιο βαθμό απορροφούνται οι απόφοιτοί του από την αγορά. πόσο κατάλληλα λειτουργεί το Γραφείο Σταδιοδρομίας του. Έτσι και το επίπεδο σπουδών θα βελτιώνεται και το Γραφείο Σταδιοδρομίας θα λειτουργεί πιο μεθοδικά).

 

 

BACK TO THE TOP BACK TO THE HOME PAGE