«Ηφαιστειακός κατακλυσμός», το αίτιο της μαζικής εξαφάνισης των ειδών από τη Γη

 

Διπλάσια των αρχικών εκτιμήσεων φέρεται να είναι τελικά η έκταση που κάλυψε η ηφαιστειακή λάβα

 

Λονδίνo

Η εκροή 3,9 εκατ. κυβικών χιλιομέτρων ηφαιστειακής λάβας -διπλάσιας σε ποσότητα από τις αρχικές εκτιμήσεις- ενδέχεται να αποτελεί τον αποφασιστικό παράγοντα του «Μεγάλου Θανατικού», της μαζικής εξαφάνισης ειδών πριν από 250 εκατ. χρόνια, βάσει νέας εκτεταμένης μελέτης ομάδας επιστημόνων από τη Βρετανία και τη Ρωσία.

Σύφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, ο «ηφαιστειακός κατακλυσμός» άγγιξε σε βάθος το ενάμισι χιλιόμετρο και κάλυψε έκταση που αντιστοιχεί στο μισό μέγεθος της Αυστραλίας.

Η καταστροφή συμπίπτει χρονολογικά με την εξαφάνιση του 90% των θαλάσσιων και του 70% του σπονδυλωτών ειδών του πλανήτη, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να πιστεύουν πως αυτός ήταν και λόγος του λεγόμενου «Μεγάλου Θανατικού» στη Γη· άποψη που συγκλίνει με προηγούμενες επιστημονικές εκτιμήσεις ότι η εξαφάνιση των ειδών οφείλεται στην εκροή τεράστιας ποσότητας λάβας εξαιτίας πιθανής σύγκρουσης της Γης με έναν αστεροειδή.

Η αγγλορωσική επιστημονική ομάδα εκτιμά πως λόγω της εκροής της λάβας απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες αερίων, οι οποίες άλλαξαν ραγδαία τις περιβαλλοντικές συνθήκες της εποχής, καθιστώντας αδύνατη την επιβίωση της πλειονότητας των ειδών που κατοικούσαν στη Γη.

Η μαζική εξαφάνιση των ειδών άνοιξε το δρόμο για την κυριάρχηση των δεινοσαύρων στον πλανήτη, η εξαφάνιση των οποίων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια επίσης πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από πρόσκρουση μετεωρήτη, στη γεωγραφική περιοχή που ανήκουν σήμερα η Ινδία και το Πακιστάν, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός ακόμη «ηφαιστειακού κατακλυσμού».

 

In.gr