Τα κύματα του ολέθρου

 

Ένα παλιρροϊκό κύμα ψηλότερο από τη Στήλη του Νέλσονα, που θα ταξιδεύει ταχύτερα από ένα τζετ, μπορεί να καταστρέψει τις ανατολικές ακτές της Αμερικής και να προκαλέσει φοβερές πλημμύρες στη νότια Βρετανία και άλλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

 

Όλα αυτά θα συμβούν αν εκραγεί το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, που βρίσκεται στη Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων.

Οι επιστήμονες που μελέτησαν το ηφαίστειο έφτασαν στο συμπέρασμα ότι αν μέρος του βουνού πέσει στη θάλασσα, θα προκληθεί ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι), το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Το κύμα αυτό θα πλήξει πολλές περιοχές της Δυτικής Ευρώπης και της αμερικανικής ηπείρου προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Όπως λέει ο δρ Σάιμον Ντέι, από το University College του Λονδίνου, το εφιαλτικό αυτό σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε μερικές δεκαετίες ή σε μερικούς αιώνες. Σε κάθε περίπτωση, η Γη θα προειδοποιήσει τον άνθρωπο νωρίτερα. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο, πάντως, είναι αρκετά ενεργό ώστε να εκρήγνυται μία ή δύο φορές σε κάθε αιώνα. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε το 1949.

Η ενέργεια του παλιρροϊκού κύματος που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση έκρηξης του ηφαιστείου θα είναι ισοδύναμη με το άθροισμα της παραγωγής όλων των ενεργειακών σταθμών των Ηνωμένων Πολιτειών για διάστημα έξι μηνών. Σύμφωνα με το μοντέλο του ηλεκτρονικού υπολογιστή που σχεδιάστηκε από το University College σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το τσουνάμι που θα δημιουργηθεί θα έχει αρχικά ύψος 100 μέτρων. Ο πρώτος του στόχος θα είναι οι δυτικές ακτές του Μαρόκου. Όταν, ύστερα από εννιά ημέρες, φτάσει στον τελικό του προορισμό, τις ανατολικές ακτές της Φλόριντα και την Καραϊβική, θα έχει χάσει το μισό του ύψος. Θα εξακολουθεί όμως να έχει ύψος 50 μέτρων! Και θα σαρώσει οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο του.

Οι επιστήμονες ζητούν να τοποθετηθούν μηχανήματα μεγάλης ακρίβειας στη Λα Πάλμα ώστε να υπάρξει προειδοποίηση για επικείμενη έκρηξη όσο το δυνατόν νωρίτερα. «Ένα σύστημα μέτρησης των σεισμικών δονήσεων θα έδινε στις οργανώσεις έκτακτης ανάγκης τον χρόνο να οργανωθούν», λέει ο δρ Ντέι. «Οι εκρήξεις της Κούμπρε Βιέχα σημειώνονται περιοδικά στη διάρκεια των αιώνων, και μπορεί να υπάρξουν πολλές εκρήξεις πριν από την τελική κατάρρευση».

 

ΤΑ ΝΕΑ