Απειλούνται περισσότερο τα κτίρια λίγων ορόφων από ενδεχόμενο σεισμό

 

Το 90% των κτιρίων στην Ελλάδα είναι τριώροφα και τετραώροφα

 

Αθήνα

Με εκτεταμένες ζημιές απειλούνται τα τριώροφα και τα τετραώροφα κτίρια σε περίπτωση σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με μελέτη της καθηγήτριας του ΑΠΘ Χριστίνας Αθανασιάδου. Όπως απέδειξε το πείραμα, τα κτίρια εννέα ορόφων είχαν καλύτερη συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι και οι δύο κατηγορίες κτισμάτων είχαν κατασκευαστεί με τις ιδανικότερες αντισεισμικές συνθήκες και σύμφωνα με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό.

Γι' αυτόν το λόγο, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να επεκταθεί η αντισεισμική θωράκιση και στα παλιά κτίρια. Μάλιστα, εξηγούν ότι οι εκτεταμένες ζημιές στα κτίρια λίγων ορόφων οφείλονται αφενός στη φασματική ένταση του σεισμού και αφετέρου στις ελλιπείς διατάξεις του παλιού αντισεισμικού κανονισμού. Υπενθυμίζεται ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι τεχνικές ατέλειες που παρουσιάζουν πολλά από τα παλιά κτίρια.

 

O παλιός αντισεισμικός κανονισμός, που ίσχυε από το 1959 έως το 1985, ήταν προσαρμοσμένος στο μοντέλο του μονώροφου κτιρίου. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται σαφές, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 90% των κτιρίων στην Ελλάδα είναι τριώροφα και τετραώροφα.

 

Τέλος, ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης κατέθεσε πρόταση για τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας με στόχο την αντιμετώπιση των σεισμών.

 

In.gr