Ηφαιστειακή λίμνη φονιάς

 

Η ηφαιστειακή λίμνη Nyos που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Yaounde -πρωτεύουσας του Καμερούν- εμπλουτίζεται διαρκώς με φυσικό διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο έχει ηφαιστειακή προέλευση και εισέρχεται μέσω μικρορωγμών στα ιζήματα της λίμνης. Οταν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στο νερό φτάσουν το σημείο κορεσμού, το αέριο εκρήγνυται. Το 1986, τεράστιες φυσαλίδες με διοξείδιο του άνθρακα εξερράγησαν, με αποτέλεσμα να πεθάνουν 1.700 άνθρωποι, οι περισσότεροι από ασφυξία, ενώ πάνω από 20.000 δηλητηριάστηκαν ή έπαθαν εγκαύματα.

 

Για την αποφυγή μιας παρόμοιας καταστροφής, ερευνητές από το γαλλικό πανεπιστήμιο Savoie έχουν θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα για την άντληση του διοξειδίου του άνθρακα από τη λίμνη. Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από το Office of Foreign Disaster Assistance (OFDA) των ΗΠΑ, ενώ συμμετέχουν οικονομικά σε αυτό και η κυβέρνηση του Καμερούν και η γαλλική πρεσβεία στο Yaounde.

 

Ο Michel Halbwachs και οι συνεργάτες του εγκατέστησαν τον εξοπλισμό για την απάντληση του αερίου τον Ιανουάριο του 2000 και ο πρώτος πίδακας αερίου έκανε την εμφάνισή του στις 28 Ιανουαρίου. Το μείγμα διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών αναπήδησε σε ύψος 50 μέτρων με ταχύτητα 100 χιλιόμετρων την ώρα.


Η λίμνη Nyos ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους γεωλόγους. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το διοξείδιο του άνθρακα προέρχεται από το ηφαιστειακό μάγμα, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς η λίμνη γεμίζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς. Μια αιτία θα μπορούσε να είναι η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής. Η αλυσίδα των ηφαιστείων του Καμερούν είναι πολύ ενεργή.

 

Επίσης, η λίμνη Monoun σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από τη λίμνη Nyos παρουσιάζει τον ίδιο τροφοδοτικό μηχανισμό με αέρια, που είναι όμως πιο αργός. Το 1984, μια έκρηξη προκάλεσε το θάνατο 37 ανθρώπων. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αποτελεί αναγκαιότητα να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες απάντλησης του επικίνδυνου αερίου.

 

Flash.gr