Παρακολούθηση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας από διεθνή ομάδα

 

 

Αμερικανοί, Τούρκοι, Ελληνες και Ιταλοί επιστήμονες, θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση της φυσικής διαδικασίας της σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή του βορείου Αιγαίου, καθώς και την εκτίμηση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών από μελλοντικό σεισμό.

 

Η πρώτη ομάδα εργασίας θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Ιουλίου ως την 1η Αυγούστου και η συμφωνία συνεργασίας θα υπογραφεί από τους εταίρους στον Πειραιά, στις 2 Αυγούστου. Στις 10 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες καθηγητές Μάικλ Πέρντι, γεωφυσικός, διευθυντής του Lamont-Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου Columbia και Αρθουρ Λέρνερ-Λαμ, υποδιευθυντής της Γεωφυσικής και Γεωλογίας του Lamont και προσωρινός διευθυντής του Center for Hazards and Risk Research, θα ενημερώσουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

 

Η ομάδα των επιστημόνων σχεδιάζει να ερευνήσει το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας στον υποθαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και να παρουσιάσει ένα λεπτομερή τεκτονικό χάρτη της περιοχής, χρησιμοποιώντας σύγχρονες γεωφυσικές μεθόδους.

Ενας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των φυσικών επιστημόνων, των μηχανικών και των ειδικών σε θέματα δημόσιας πολιτικής σχετικά με τις επιπτώσεις ενός ισχυρού σεισμού. Για να γίνει αυτό, απαιτείται επίσης η συμμετοχή οικονομικών και κοινωνικών επιστημόνων, οι οποίοι θα προστεθούν στην ομάδα εργασίας όσο προχωρά η έρευνα.

 

Στην έρευνα θα λάβουν επίσης μέρος το Institute of Marine Geology of Bologna της Ιταλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Marmara Research Center στο Gebze της Τουρκίας.

 

Το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας είναι ένα δεξιόστροφο οριζόντιο ρήγμα με πάνω από 1.000 χιλιόμετρα μήκος. Ξεκινά από τα βάθη της Ανατολικής Τουρκίας και εκτείνεται σχεδόν μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Από το μήκος του ρήγματος μπορεί κανείς να υποθέσει ότι μπορεί να δώσει σεισμούς πάνω από 8 Ρίχτερ. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η μετακίνηση των ρηξιγενών τεμαχών του ρήγματος εκτιμάται ότι είναι περίπου 2cm το χρόνο τα τελευταία 10.000 χρόνια (Ολόκαινο). Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 1939 μέχρι το 1967 έχουν δραστηριοποιηθεί τμήματα του ρήγματος συνολικού μήκους 800 χιλιομέτρων.

 

Ο τεκτονισμός του βόρειου Αιγαίου είναι αποτέλεσμα:

Ø     Tης κίνησης της απουλίας πλάκας -δυτικά της χώρας μας- η οποία λειτουργεί ανασταλτικά στην προς δυσμάς εξάπλωση των τάσεων που δημιουργούνται από την κίνηση της τουρκικής μικροπλάκας (βλ. ρήγμα βόρειας Ανατολίας), με αποτέλεσμα τη συμπίεση του χώρου της ευρύτερης περιοχής.

Ø     Tης σύγκρουσης της αφρικανικής πλάκας και της ηπειρωτικής λιθόσφαιρας της ευρασιατικής πλάκας κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου, που ξεκινά ΝΔ της Κεφαλονιάς, συνεχίζει Ν της Πελοποννήσου και Ν της Κρήτης και φτάνει μέχρι τα ανατολικά παράλια της Τουρκίας, περνώντας Ν της Ρόδου.

Ø      

Τέλος, να σημειώσουμε ότι  σύμφωνα με ανακοίνωση Γαλλο-τουρκικής επιστημονικής ομάδας τις επόμενες δεκαετίες είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά δύο σεισμοί ακόμα πιο σφοδροί από το μεγάλο σεισμό της 17ηs Αύγούστου του 1999, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προκάλεσε το θάνατο περίπου 20.000 ατόμων και μεγάλες υλικές καταστροφές ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

 

Flash.gr