ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

 

1.     Να γράφει ο αλγόριθμος που θα διαβάζει αριθμούς και υπολογίζει τον μέσο όρο τους μέχρι να δοθεί μηδέν. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

2.     Να γραφτεί αλγόριθμος που υπολογίζει το γινόμενο των όρων ακολουθίας με γενικό όρο 1/v2 από v=1 έως v=100. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

3.     Τι καλείται τερματιζόμενος αλγόριθμος και τι μη τερματιζόμενος αλγόριθμος; Πως μπορούμε να τερματίσουμε μια ατέρμονα διαδικασία με επανάληψη; Να δοθεί παράδειγμα. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

4.     Να γράφει ο αλγόριθμος που θα διαβάζει αριθμούς και υπολογίζει τον μεγαλύτερο από αυτούς μέχρι να δοθεί μηδέν. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

5.     Να γραφτεί αλγόριθμος που υπολογίζει το άθροισμα των όρων ακολουθίας με γενικό όρο 1/v2 από v=1 έως v=100. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

6.     Τι καλείται αναδρομή; (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

7.     Να δώσετε τον πίνακα αλήθειας και το αντίστοιχο λογικό κύκλωμα της σχέσης:

            (NOT (A AND B AND C)) EQV

((A OR B) AND (A OR C) AND (B OR C))  (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

8.     Να δώσετε αλγόριθμο (σε λογικό διάγραμμα ή ψευδογλώσσα) που να διαβάζει έναν ακέραιο αριθμό, και αν ο αριθμός είναι θετικός να υπολογίζει και να τυπώνει το άθροισμα των τετράγωνων των φυσικών μέχρι και τον αριθμό αυτό, ενώ αν είναι αρνητικός να τυπώνει τον ίδιο τον αριθμό. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

9.     Περιγράψτε το πρόβλημα των πύργων του Ανόι και να δώσετε αλγόριθμο επίλυσης. Διευκρινίστε αν πρόκειται για αναδρομικό ή επαναληπτικό αλγόριθμο και εξηγήστε το γιατί. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

10. Να δώσετε τον πίνακα αλήθειας και το αντίστοιχο λογικό κύκλωμα της σχέσης:

     (NOT (A OR B OR C)) EQV

((A AND B) OR (A AND C) OR (B AND C))  (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

11. Να δώσετε αλγόριθμο (σε λογικό διάγραμμα ή ψευδογλώσσα) που να διαβάζει έναν ακέραιο αριθμό, και αν αυτός είναι θετικός ή μηδέν να υπολογίζει και να τυπώνει το άθροισμα των τετράγωνων των φυσικών αριθμών που είναι μικρότεροι του, ενώ αν είναι αρνητικός να τυπώνει τον ίδιο τον αριθμό. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

12. Περιγράψτε ποια δομή ονομάζουμε ουρά. Ποια είναι η ουσιαστική διάφορα της ουράς από τη στοίβα; Σχηματίστε με τη φαντασίας σας ζητήματα που θα μπορούσε η χρήση ουρών να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

13. Να δώσετε τον πίνακα αλήθειας και το αντίστοιχο λογικό κύκλωμα της σχέσης:

            (NOT (A OR B) AND (A OR C) IMP

     (NOT (B OR C)) AND (NOT (A OR C))) (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

14. Να δώσετε αλγόριθμο (σε λογικό διάγραμμα ή ψευδογλώσσα) που να διαβάζει κατ’ επανάληψη αριθμούς και όταν δοθεί ο αριθμός μηδέν να τερματίσει τυπώνοντας το πλήθος των αριθμών, από αυτούς που δόθηκαν, που είναι θετικοί και μικρότεροι του 1000. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

15. Τι ονομάζουμε στοιχειοποίηση αλγόριθμου, και σε τι εξυπηρετεί; Δώστε ένα δικό σας παράδειγμα που θα κάνει χρήση στοιχειοποίησης για να διευκολύνει τη γραφή του αλγόριθμου. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

16. Να δώσετε τον πίνακα αλήθειας και το αντίστοιχο λογικό κύκλωμα της σχέσης:

            ((A AND B) OR (NOT (A AND C))) IMP

((B AND C) OR (NOT (A AND C))) (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

17. Να δώσετε αλγόριθμο (σε λογικό διάγραμμα ή ψευδογλώσσα) που να διαβάζει N αριθμούς και να υπολογίζει και να τυπώνει το γινόμενο όσων από αυτούς είναι θετικοί. (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)

18. Περιγράψτε ποια δομή ονομάζουμε στοίβα. Ποια είναι η στοίβα που κτίζει ο αναδρομικός αλγόριθμος υπολογισμού του παραγοντικού, και ποιο ρόλο παίζει στον υπολογισμό αυτό; (ΙΟΥΝΙΟΣ 2001)