Αντιδράσεις για την τοποθεσία ταφής ραδιενεργών αποβλήτων που προτείνει ο Μπους

 

Η υποδομή για την απόρριψη των αποβλήτων στο όρος Γιούκαν βρίσκεται ήδη υπό ετοιμασία

 

Ουάσινγκτον

Αμφίβολη είναι η τύχη που θα έχει στο αμερικανικό Κογκρέσο η πρόταση της κυβέρνησης Μπους για την ταφή των ραδιενεργών αποβλήτων της χώρας στο όρος Γιούκαν στη Νεβάδα.

Πολιτικοί και οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι η τοποθεσία δεν είναι ασφαλής από ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, και ότι η γεωλογία της περιοχής καθιστά πιθανή τη διαρροή των αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα.

 

Η επίπεδη κορυφογραμμή, περίπου 160 χιλιομετρα βορειοδυτικά του Λας Βέγκας, προορίζεται να γίνει τόπος ταφής για 77.000 τόνους ραδιενεργών αποβλήτων που προέρχονται από 131 αντιδραστήρες, με βάση πρόταση του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Σπένσερ Αμπραχαμ. Ο ίδιος και ο πρόεδρος Μπους υποστηρίζουν ότι η απόρριψη των αποβλήτων στην περιοχή διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και την εθνική ασφάλεια: «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα απομόνωνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή υλικά υψηλής ραδιενέργειας, που τώρα βρίσκονται διασκορπισμένα σε ολόκληρη τη χώρα» είπε ο Μπους.

 

Δεν συμφωνούν όμως όλοι μαζί του: «Η τοποθεσία διασχίζεται από γεωλογικά ρήγματα, τα επίσημα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της καταλληλότητας βρίθουν από αβεβαιότητες, και οι ομοσπονδιακοί κανονισμοί έχουν αλλαχτεί πολλές φορές ώστε να την υποστηρίζουν (την τοποθεσία)» εξηγεί ο Αρτζουν Μακχιγιάνι, πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. «Ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του» συμπληρώνει.

 

Οι απόψεις του φαίνονται να είναι σύμφωνες με την έκθεση που κατέθεσε τον Ιανουάριο η Τεχνική Επιτροπή Πυρηνικών Αποβλήτων του Κογκρέσου, την οποία τώρα επικαλούνται περιβαλλοντολόγοι, για να υποστηρίξουν ότι ο κίνδυνος διαρροής στα υπόγεια ύδατα είναι υπαρκτός.

 

Υπαρκτός, σύμφωνα με πολλούς, είναι και ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη μεταφορά των αποβλήτων. «Ο πρόεδρος Μπους πέταξε το ισοδύναμο 100.000 'βρόμικων' βομβών στην Αμερική» διαμαρτυρήθηκε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νεβάδα Χάρι Ράιντ.

 

Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Πολιτείας Κένι Γκούιν, ο οποίος έχει προσφύγει στη Διακαιοσύνη για να ανακληθεί η πρόταση Μπους. Έχει, μάλιστα, υποσχεθεί να ασκήσει βέτο όταν η πρόταση κατατεθεί στο Κογκρέσο, τακτική που αναμένεται να δώσει μεγάλες διαστάσεις στο θέμα.

Πάντως, εναλλακτική τοποθεσία για την απόρριψη των αποβλήτων δεν έχει μέχρι στιγμής προταθεί.

 

In.gr