Στο μικροσκόπιο των σεισμολόγων μπαίνουν τα ρήγματα του Μαρμαρά και του Β.Αιγαίου

 

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι σεισμολόγοι

 

Θεσσαλονίκη

Τα πρώτα βήματα για την κατάρτιση σχεδίου υποθαλάσσιων ερευνών που θα μελετήσει τα ρήγματα της θάλασσας του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου έγιναν στη συμπρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης εργασίας επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι σεισμολόγοι τόνισαν ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου θα γίνει στη δεύτερη συνάντησή τους, το Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη. Αφού ολοκληρωθεί η πρόταση, θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, ώστε να χορηγηθούν οι σχετικές άδειες.

 

Όπως τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Μακρόπουλος, σκοπός της επιστημονικής ομάδας είναι να δώσει εκείνες τις πληροφορίες που θα βοηθήσουν στις έρευνες για την ανάπτυξη μεθόδων πρόγνωσης των σεισμών, ώστε οι ενδιαφερόμενες χώρες να λάβουν τα πλέον αποτελεσματικά μέτρα κατά του Εγκέλαδου.

Σημειώνεται ότι στις έρευνες θα χρησιμοποιηθούν μηχανήματα νέας τεχνολογίας και υψηλής ευκρίνειας, ενώ θα ληφθούν υπόψη όλες οι επιστημονικές μελέτες που προηγήθηκαν.

 

Αναφερόμενος στα ρήγματα του Μαρμαρά, ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Μαρμαρά του τουρκικού ιδρύματος TUBITAK, Νατζί Γκιορούρ, τόνισε ότι από τις μελέτες που έχουν ήδη γίνει συνάγεται το συμπέρασμα ότι το ρήγμα της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς.

 

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ελευθερία Παπαδημητρίου, τόνισε ότι «το ζητούμενο της έρευνας δεν είναι η πρόγνωση των σεισμών, αλλά το πώς και γιατί γίνονται οι σεισμοί. Ποιες είναι οι δυνάμεις που συγκεντρώνονται και τους προκαλούν. Αν καταφέρουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, τότε θα προχωρήσει και η έρευνα για την πρόγνωση» είπε χαρακτηριστικά.

 

Η διάρκεια του προγράμματος θα ξεπεράσει τα δύο χρόνια, ενώ το κόστος των ερευνών είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς ένα δεκαπενθήμερο υποθαλάσσιων μελετών κοστίζει κατά μέσο όρο 250 χιλιάδες δολάρια (100 εκατομμύρια δραχμές).

 

In.gr