Ρηξιγενή τεμάχη που μετακινούνται με διαφορετική ταχύτητα

 

Η ταχύτητα μετακίνησης του κάθε τεμάχους εκατέρωθεν της επιφάνειας ενός οριζόντιου ρήγματος 240 χιλιόμετρα ανατολικά του San Francisco δεν είναι ίδια, σύμφωνα με έρευνα που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Geophysical Research Letters, στα μέσα Ιουλίου.

 

Το περιοδικό, το οποίο εκδίδεται από το American Geophysical Union, θα φιλοξενήσει την έρευνα δύο γεωλόγων από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι που κατέγραψαν -με τη βοήθεια δορυφορικής τεχνολογίας- τις κινήσεις ενός οριζόντιου ρήγματος. Το ρήγμα αυτό συνδέεται τεκτονικά με το ρήγμα του Αγίου Αντρέα.

 

Με τη βοήθεια τεχνικών που στηρίζονται στο GPS και στη συμβολομετρία, οι Rocco Malservisi και Timothy Dixon κατέληξαν ότι η εδαφική κίνηση -κοντά στα χείλη του ρήγματος- μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη μία πλευρά. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια ενός σεισμού το ένα ρηξιγενές τέμαχος μπορεί να κινείται περισσότερο από το άλλο. Η διαφορά στην κίνηση φαίνεται από τη μεταβολή της απόστασης σημείων των δύο ρηξιγενών τεμαχών με κάποιο σταθερό σημείο. Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, είναι της τάξης του 1mm και μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και μετά από χρόνια από το σεισμικό συμβάν με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.

 

Οσο και αν φαίνεται παράξενο, διαφορά στην ταχύτητα της κίνησης στις δύο πλευρές ενός ρήγματος δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν. Αλλωστε, θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης δορυφορικής τεχνολογίας.

 

Flash.gr