Ελληνες επιστήμονες μεταφέρουν την εμπειρία τους από το σεισμό της Ινδίας

 

Την εμπειρία τους από την πενθήμερη αποστολή τους στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ, παρουσίασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Δ. Παπανικολάου, αναφερόμενος στο σεισμό, τον χαρακτήρισε ''τεράστιο σε μέγεθος τόσο από πλευράς ενέργειας όσο και επιπτώσεων. Ηταν, πρόσθεσε, κάτι που δεν έχει σχέση με τα συμβάντα στην περιοχή μας. Ηταν σαν να έχει χτυπηθεί ολόκληρη η χώρα μας''.


Ο πρέσβης της Ινδίας κ. Σ. Μπερίτ που παρίστατο στην εκδήλωση, μετέφερε τις ευχαριστίες του για την ελληνική βοήθεια (100 εκατ. δρχ. και 200 σκηνές). ''Κάθε βοήθεια ήταν εξαιρετικά σημαντική τις πρώτες ημέρες της καταστροφής'', υπογράμμισε.

 

Ο επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου, αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας Ε. Λέκκας, που παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό της απέραντης καταστροφής, αναφερόμενος στις εικόνες που αντίκρισε η αποστολή όταν έφτασε στην Ινδία, είπε ότι οι ζημιές είναι ''βιβλικές''. Σχετικά με την ανησυχία της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις φυσικές καταστροφές που πλήττουν τελευταία όλο και συχνότερα διάφορες περιοχές του πλανήτη, τόνισε ότι όλα τα επιστημονικά ιδρύματα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να μειώσουν τις επιπτώσεις. Ετσι και στη χώρα μας, είπε, η ΓΓΠΠ χαράζει μια πολιτική σε σχέση με τα επίπεδα προετοιμασίας στους τομείς επέμβασης και αντιμετώπισης.

 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κ. Γεωργίου, συνεχάρη τον κ. Παπανικολάου για την άμεση κινητοποίηση της κρατικής μηχανής και την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τέλος, στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των ''Γιατρών χωρίς Σύνορα'' οι οποίοι επίσης αντέδρασαν άμεσα ως προς την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Flash.gr