Επιθερμική Μεταλλοφορία χρυσού, αργύρου και άλλων μετάλλων μέσα σε ηφαιστειακά πετρώματα της βόρειας Λέσβου.

Ορυκτολογία, Υδροθερμικές Εξαλλοιώσεις, Γεωχημεία

 

Η λιθογεωχημική έρευνα αποκάλυψε την επιθερμική μεταλλοφορία χρυσού, αργύρου και βασικών μετάλλων (Cu, Pb, Zn) μέσα σε χαλαζιακές φλέβες ηφαιστειακών πετρωμάτων της Βόρειας Λέσβου. Τα ηφαιστειακά πετρώματα, Άνω Μειοκαινικής ηλικίας και λατιτανδεσιτικής σύστασης, έχουν σχηματισθεί από πλήρωση ρηγμάτων με ΒΒΑ-ΝΝΔ και ΒΔ-ΝΑ διευθύνσεις.

 

Η ορυκτολογία της μεταλλοφορίας περιλαμβάνει τα εξής σύνδρομα ορυκτά: χαλαζία, Κ-άστριο, σερικίτη, χλωρίτη, αλουνίτη και ιαροσίτη. Η μεταλλική παραγένεση αποτελείται από σιδηροπυρίτη, γαληνίτη, σφαλερίτη χαλκοπυρίτη, χαλκοσίνη, κοβελίνη, αυτοφυή χρυσό και άργυρο. Οι κύριες ζώνες εξαλλοίωσης της περιοχής είναι: πυριτική, σερικιτική, προπυλιτική και αργιλική. Η μεταλλοφορία του χρυσού και του αργύρου συνδυάζεται με την πυριτική και την σερικιτική (καλιούχο) εξαλλοίωση και ο βαθμός της παρουσιάζει έντονη διακύμανση.

 

Συνήθως παρατηρείται ζώνωση των μετάλλων με εμπλουτισμό του χρυσού και του αργύρου στα ανώτερα στρώματα του συστήματος και αύξηση των περιεκτικοτήτων των βασικών μετάλλων στο βάθος. Οι συγκεντρώσεις του χρυσού και του αργύρου κυμαίνονται από 0,1-35ppm και από 0,8-160ppm αντίστοιχα. (Το 45% των αναλυθέντων δειγμάτων εμφανίζει περιεκτικότητες χρυσού μεγαλύτερες των 3ppm) Oι τιμές των χαλκού, μολύβδου και ψευδαργύρου φτάνουν αντίστοιχα το 0,4%, 2,3%, και 2,4%.

 

Το γεωτεκτονικό περιβάλλον και τα κοιτασματολογικά-γεωχημικά χαρακτηριστικά της μεταλλοφορίας σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά των επιθερμικών κοιτασμάτων πολυτίμων μετάλλων.

 

Kαθηγητής Α.Κελεπερτζής