Έρευνες σε έξι περιοχές της Ελλάδας θα αποκαλύψουν τα μυστικά των σεισμών

 

Η σοβαρότητα των ζημιών που προκαλεί ένας σεισμός εξαρτάται και από τη γεωλογική ιστορία της κάθε περιοχής

 

Αθήνα

Έξι περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξετάζοντας τα σημεία αυτά, οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα εάν η καταστροφικότητα ενός σεισμού εξαρτάται από το τοπογραφικό ανάγλυφο μιας περιοχής.

Δύο σημεία του ελληνικού τόξου, τα ρήγματα του Ωρωπού, της Αταλάντης και του Κορινθιακού, τα μικρά ρήγματα της Αττικής και κάποια άλλα στο Σαρωνικό και τον Ευβοϊκό Κόλπο μπήκαν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, προκειμένου να εξεταστεί εάν το έδαφος και η ιδιομορφία της κάθε περιοχής μπορούν να μεγεθύνουν ή να αμβλύνουν τις επιπτώσεις ενός πιθανού σεισμού.

 

Οι έρευνες διενεργούνται με επικεφαλής το Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή στο ίδιο τμήμα. Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί μια υπόθεση που αποκτά όλο και μεγαλύτερη ισχύ μετά το μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999 και τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και πρόσφατα στο Ελ Σαλβαδόρ.

 

Σύμφωνα με την υπόθεση, η σοβαρότητα των ζημιών που προκαλεί μια σεισμική δόνηση δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθός της, αλλά και από το έδαφος, τα πετρώματα και, γενικά, τη μορφολογία και τη γεωλογική ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής.

 

Οι επιστήμονες μπορούν να προσομοιώσουν την εξέλιξη ενός φαινομένου και να προσδιορίσουν τι ζημιές θα προκαλέσει και σε ποιες ακριβώς περιοχές, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εδάφους και των πετρωμάτων της κάθε περιοχής. Μια πληροφορία που μπορεί να μοιάζει ασήμαντη, όπως, για παράδειγμα, η ηλικία ή η σύνθεση των πετρωμάτων, είναι εξαιρετικά πιθανόν να προσδιορίσει πώς θα αντιδράσει το έδαφος σε ένα σεισμό, και να καθορίσει τις ζημιές και τις καταστροφές που θα επιφέρει η δόνηση. «Το 90% των καταστροφών στην Κεντρική Αμερική οφείλετο στη μορφολογία του εδάφους» τόνισε ο κ. Λέκκας.

 

In.gr