Στη Σαντορίνη η αρχαιότερη ελιά

 

Απολιθωμένα φύλλα και κλαδιά από ελιές, φοίνικες, αλλά και σπάνια είδη φυτών εντόπισαν επιστήμονες στα τοιχώματα της καλντέρας της Σαντορίνης, στα Φηρά. Τα ευρήματα, ηλικίας ακόμη και 60.000 χρόνων, βρέθηκαν ανάμεσα στη Θήρα και το Ασπρονήσι και χαρακτηρίζονται σπάνια όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.

 

 

Ένα δάσος, γεμάτο με ψηλούς φοίνικες, ελιές και φιστικιές βρισκόταν εκεί, στις απότομες πλαγιές της καλντέρας, νότια των Φηρών, πριν από 50.000 με 60.000 χρόνια. Τα ίχνη του, απολιθώματα φύλλων, καρπών και βλαστών, τα οποία μοιάζουν πια με κάρβουνα, ήταν κρυμμένα κάτω από τα μαλακά ηφαιστειακά πετρώματα και τα ανακάλυψαν πρόσφατα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ευάγγελο Βελιτσέλο, διευθυντή στον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας.

 

Και φτερά πουλιών

 

Πάνω στα απολιθώματα διακρίνονται επίσης ίχνη από φτερά πουλιών. Όμως η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο και δεν έχει διαπιστωθεί για ποια συγκεκριμένα είδη πτηνών πρόκειται.

Στην ίδια περιοχή, η επιστημονική ομάδα βρήκε επίσης απολιθώματα νέων ειδών φυτών, όπως ο ράμνος, ένα αειθαλές δένδρο που φθάνει σε ύψος τα πέντε μέτρα και φαίνεται πως υπήρχε στη Σαντορίνη την ίδια χρονική εποχή.

«Το πιο σημαντικό είναι η ανακάλυψη απολιθωμένων φύλλων ελιάς (ήμερης ελιάς, του είδους Οlea europaea) αυτής της ηλικίας», εξηγεί ο κ. Βελιτσέλος. «Πρόκειται για την αρχαιότερη ελιά που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής. Και ο εντοπισμός της ανοίγει νέους δρόμους στη μελέτη της εξέλιξης των ειδών, καθώς μαρτυρούν ποια ήταν τα φυτά του παρελθόντος και ποια εξελικτική πορεία ακολούθησαν όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο ή στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα».

Μοναδικό απολίθωμα. Ο διευθυντής του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευάγγελος Βελιτσέλος, εξετάζει ένα απολίθωμα από την καλντέρα της Σαντορίνης, όπου διακρίνονται αγκαλιασμένα κλαδιά από φοίνικα και ελιά

Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν απολιθώματα ελιάς αυτής της ηλικίας. Και λίγο μετά την ανακάλυψη στη Σαντορίνη, βρέθηκαν συνομήλικα απολιθώματα του ίδιου φυτού και στη Νίσυρο. «Τα νέα αυτά στοιχεία θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς εξαπλώθηκε το φυτό της ελιάς στο Αιγαίο πριν από 50.000 χρόνια», σημειώνει ο κ. Βελιτσέλος. Αυτό που πιθανολογούν οι ειδικοί αυτή τη στιγμή, είναι πως την εποχή εκείνη επικρατούσαν στον χώρο του Αιγαίου ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση τέτοιων σημαντικών φυτών.

 

ΤΑ ΝΕΑ